Du visar för närvarande Pappa bänder Vänerngris

Pappa bänder Vänerngris

Efter tidiga rapporter om bra gäddfiske i Vänern beslöt jag mig för att glömma lax för stunden och dedikera ett trollingpass efter turbogurkor. Min plan var egentligen att köra igång med spinn efter gädda om minst 2-3 veckor, men våren har kört över vintern i år och med värme kommer gäddlek. Det är nära nu, särskilt i Vänern där leken ändå brukar vara tidig, och man får passa på att försöka förbättra ens gamla dammiga personbästa medan tid finns.

Pappa följde med och förhoppningarna var en tia upp och action större delen av dagen. Vi började längs en brant utanför några grynnor och satte ut betena för dagen. Elmotorn fick arbeta utan en knuff från bensinaren då tanken var att köra långsamt, väldigt långsamt. 1,7 grader visade tempen och stora, romstinna honor är inte sugna på att simma ikapp beten som går för fort.

Vänern visade sig från sin bästa sida idag med bleke och blå himmel, förutsättningar som vissa tycker är utmärkta för gädda den här årstiden, men något som de flesta avskyr. Jag har fått uppleva bra och dåligt fiske i alla tänkbara väder och brukar inte vara för fokuserad på hur mycket det blåser eller om det finns moln eller ej. Huvudsaken är att finna huggvillig fisk. Här kommer man dock till ett av de största problemen i Vänern – Storleken på sjön. Den är enorm! Jag hade bollat lite med Robban från Jakt och Fiskekompaniet tidigare i veckan angående platsval, och det visade sig att vi till slut hittade rätt på en av sträckorna. En mindre fisk på runt 3 kilo högg i ytan och när vi vände båten for nästa ytspö iväg, den här gången med tyngre fisk på släp.

Pappa hade lyckats spilla kaffe på min kära båtmatta i vanlig ordning, och medan han drillade så fick jag torka. Eftersom allt gick smidigt bakom mig så misstänkte jag att fisken var mindre, men jag ändrade snabbt uppfattning efter att jag vänt mig och sett fisken vända upp buken över ytan. Nu gällde det bara att längden var tillräcklig! Vid mätning och vägning blev vi tyvärr lite snopna, då vikten hamnade på 9800 gram, något som finner sin förklaring i den ringa längden på 106 cm. Men glada var vi ändå! Resten av dagen gick åt att dra några fiskar mellan 2-5 kilo. Tyvärr bommade vi en som var av större kaliber, men det hör till.

För information om att boka en guidad tur, se här!

Lämna ett svar