Du visar för närvarande PB på Pimpelgädda!

PB på Pimpelgädda!

Januari var inte min månad. Det tog nästan en vecka efter Vänernpasset innan jag var människa igen och direkt därefter åkte jag på årets mancold. Lyckligtvis överlevde jag, men hela tre veckors fiske gick bort, och därefter en vecka till då studier uppe i Karlstad kallade. Nu äntligen har jag en veckan med mindre måsten, hälsan på topp och fiskesug som aldrig förr! Tanken var att utnyttja det till fullo.

Igår värmde jag upp pimpelkänslan med lite hederlig regnbågspimpel med mormyska och det dröjde inte länge innan jag hittade rätt. ”Tyvärr” fyllde jag min kvot på två timmar, men jag hann bli uppvärmd och förberedde mig omgående inför ett mer avancerat pass inför idag.

Klockan ringde 06:30, bilen var packad och jag stack iväg direkt efter frukost för att ha en chans på gryningens göshugg. När alla sex gäddmetespön var utplacerade var jag totalt död. Att pulsa i 15-20 cm blötsnö med pulka bakom och fyra lager kläder är inte optimalt, särskilt inte med flytoverall som saknar andningsförmåga. Jag satte mig ner och förberedde pimpelspöt fort innan första fället och dagens första löptur. Uppdraget var att pimpla upp fina matborrar.

Jag började med en handgjord, finsk balansare modell alldeles-för-dyr och det dröjde inte länge innan borrarna visade intresse. Under förmiddagen small det på frekvent och en del abborrar var av lagom matstorlek. Det kom även en hel del fäll, men gäddorna var av medioker storlek. Efter någon timme kom det upp ett bättre eko under balansaren och inspekterade nyfiket. Jag fick en förnimmelse att det handlade om gös och inte gädda. Hugget kom och fisken hängde med upp ovanligt snällt, något som även det tyder på gös, men tyvärr klev den av halvvägs upp.

Några hål bort dalade balansaren ner mot 10 meter och efter ett par lockryck mot en tom ekolodsskärm tecknade ett gigantiskt eko upp sig längs bottnen. Jag kör 0.50 fluorocarbon som huvudlina ända ner till balansaren, inget jag vill testa mot en tyngre gädda, men att veva ifrån en fisk av större kaliber bara för att linan kan gå av är inte en av mina egenskaper. När det small till kände jag att det kunde vara en riktigt fin fisk. Den kom upp mot hålet relativt fort och jag såg ett huvud som tydde på allt mellan 7-12 kilo, men när den vände om och dök nedåt igen märkte jag att längden tyvärr fattades för att den skulle ligga över tio. Drillningen var verkligen en härlig upplevelse med rusningar på 5-10 meter om vartannat i säkert 6-7 minuter. Jag tog det lugnt både för att inte förlora balansaren och för att jag drillade med händerna. När jag lyfte henne genom hålet gissade jag på 8-9 kilo och det stämde bra. Vågen visade 8700 gram och måttbandet 106 cm, nytt pb på pimplad slemtorped.

Passet avslutades redan 12:30 p.g.a. det dåliga vädret som var på ingång (SMHI hade för en gångs skull gissat rätt). Elva borrar och en gädda på 2-2,5 kilo fick följa med hem. I morgon festar vi på fiskbiffar. Nästa pass riktar jag mot borre modell XL!

För information om att boka en guidad tur, se är!


Lämna ett svar