Du visar för närvarande Spinnfiskesuccé

Spinnfiskesuccé

Återigen vankades det en härlig dag på Mjörn med kunder i båten. Frukosten dukades fram redan innan klockan skulle ringa vid 04:30 och två timmar därefter gled jag ut på spegelblankt vatten. Jag hade avsatt en halvtimme till att förbereda utrustning och att hinna reka en brant som jag trodde höll gös för dagen. De två tyska kunderna hade bestämt spinnfiske efter gös och abborre, något som under våren kan vara fantastiskt, omöjligt och allt där i mellan. Gårdagens korta rektur gav mig ett bra mängdfiske efter abborre och gös, och jag kände mig relativt självsäker, men den här dagen skulle bjuda på överraskningar.

Jag hämtade upp två förväntansfulla fiskare och vi åkte direkt mot branten för att försöka knipa dagens första gös, och då även tyskarnas första gös någonsin. Fisken visade sig dock vara mer utspridd än väntat och jag valde att byta position redan efter 15 minuter. Vi gjorde en förflyttning till ytterligare två ”säkra” branter utan resultat. Något brydd över situationen valde jag att gå över till borrefiske för att sedan återgå till gös när vattnet värmts upp – jag vaknade trots allt upp till frost några timmar tidigare. Vid platsen jag hittat mängder av jagande borrar dagen innan såg det helt annorlunda ut, trots att tiden på dygnet var densamma. Idag stod de tryckta mot bottnen och relativt utspridda. Lyckligtvis var de inte omöjliga att locka till hugg och den första borren för dagen visade sig vara ett personbästa.

Efter ett gäng borrar i samma storlek valde jag att ta med dem ut mot branterna igen för att se om gösarna vaknat, och lyckligtvis var det så! Även om storleken var något under förväntan så var huggen hårda och frekventa, något som är svårt att inte uppskatta.

Solen hade vid det här laget värmt upp vattnet något och vi begav oss in mot ett grundområde som jag väntat med tills temperaturen var rätt. En vän gled in några minuter innan oss och hade redan tagit en borre på hela 1200 gram och 46 cm, och även om det var större gös vi var ute efter så stegrades förväntningarna. Jag bytte beten åt kunderna och redan vid andra kastat så tog det tvärstopp i linänden för Benjamin. Att kroka en stor gös på spinn kan vara en speciell upplevelse och utan tidigare erfarenhet är det lätt att tro att betet faktiskt sitter i bottnen, vilket skedde nu. Ben beklagade sig över bottennapp och ryckte lätt med spöt, men när ”bottnen” började röra på sig så förstod vi att det handlade om en potentiell gris till gös. Tyvärr slet sig fisken efter bara 10-15 sekunder…

Som guide har man alltid press på sig att leverera, och jag får erkänna att hjärtat sjönk som en sten när vi inte lyckades få in gösen som troligtvis skulle varit en fisk för livet för Ben. Men samtidigt visste vi att tid och plats var rätt, så förhoppningarna fanns kvar. Efter 30 minuters fiske hade vi redan tagit några mindre gäddor och gösar. Jag stod framåtlutad och tacklade en stinger samtidigt som jag tittade snett upp mot Bens spötopp när jag såg en stenhård smäll som snabbt besvarades av ett mothugg. En hektisk kamp fortsatte med ett par rusningar innan jag kunde håva en drömfisk på 70 cm och dagen var räddad!

Efter några hamburgare, dryck och ett flertal mindre gösar så åkte vi ut mot djupet och avslutade dagen med att spinnfiska borre på ett av sjöns grundflak, solbrända och nöjda!

För information om att boka en guidad tur, se här!

Lämna ett svar