Du visar för närvarande Fantastiskt lakefiske!

Fantastiskt lakefiske!

December är för mig en slags mellanperiod. Gäddfisket kan vara hett, men abborre och gös ger jag upp redan i oktober. Trollingfisket efter prickigt ligger mig nu varmt om hjärtat men med en mindre båt är det inte många dagar i månaden som är säkra nog på Sveriges innanhav. Lyckligtvis finns laken att tillgå under denna period av väntan, en högst underskattad sportfisk. Den gör inte mycket väsen av sig vid drillning, men utmaningen att få den till hugg väger upp.

De första tre passen i mitten av december la jag i Mjörn på en av sjöns lekplatser, men troligtvis var jag alldeles för tidigt ute och gick bet. Enligt rapporter var lakens vandring framskjuten i år p.g.a. sommarens värme. Fjärde passet lades i Göta älv i närheten av Trollhättan vilket gav ett ryck i linan, men det var det enda. I Göta älv vandrar laken upp tidigt och fiske brukar vara som bäst i november och början av december, men i år har strömmen varit mycket svag och fångstrapporterna få.

Efter detta begav jag mig till säkrare platser för att försöka fånga en stor individ. 1-2 timmars bilväg är inte ovanligt om man vill komma åt heta platser oavsett art, och den här gången var det värt det! Första passet lades i mellandagarna och jag fick vara med om ett fantastiskt lakefiske med 6-7 fisk upp och 10-11 missade hugg. Toppfiskarna var 3100 samt 3300 gram. Inga monster, men kul med lite action. En matfisk fick besöka stekpannan dagen efter. Lagom storlek är runt 2 kg för den som vill ha lake på tallriken.

Igår åkte jag för andra gången med förhoppningar om fisk över 4000 gram. Fisket var trögare den här gången och jag fick höra rapporter om utlekt fisk redan under mellandagarna. Två lakar behagade gästa avkrokningsmattan, med en topp på 3200 gram. Dessa var de enda två huggen jag fick under 6-7 timmar i regndiset, men det får jag anse mig nöjd med. Min fiskelycka passet innan hör inte till vanligheten.

Ett tips är att använda cirkelkrok. Tänk på att inte göra mothugg när ni använder cirkelkrok, då rycker ni ut den ur käften på fisken. Strama bara upp linan bestämt och kroken sätter sig självt. Den sitter allt som oftast i mungipan och orsakar minimalt med skada på fisken. Det som fungerat bäst för mig har varit en mindre bit färsk mört som agn och ett vanligt glidtackel.

För information om att boka en guidad tur, se här!

Lämna ett svar