Du visar för närvarande 100 gösar i båten, fiske i augusti!

100 gösar i båten, fiske i augusti!

Vilket fiske det varit den senaste tiden! I Förra inlägget berättade jag om att fisket vände för drygt tre veckor sedan, från trögt till stekhett. Detta skedde i samband med att det kom in värme under kvällar och nätter, vilket verkar ha triggat igång fisken trots medelvarma dagar och mycket nederbörd. Igår tog jag med fyra fiskevana herrar i båten på ett pass som skulle resultera i båtrekord på antal gös.

På morgonen kollade jag prognosen som tyvärr ändrats. Dagen innan visade den på måttlig nederbörd under morgonen, vilket nu ändrats till kraftig nederbörd fram till 16. Vi skulle egentligen börja vid 13 och avsluta 20, men flyttade fram passet en timme. Temperaturen låg på 13 grader när jag trailade båten till hamnen och jag var nervös. Kallras brukar resultera i väldigt svårt gösfiske. Regnet öste ner men när jag väl lagt i båten och hälsat killarna välkomna så lugnade det ner sig. Sjön låg dessutom som en spegel.

Vi stannade till vid ett av sjöns flak där jag föregående pass sett enorma mängder betesfisk. Löjan brukar stå utanför flaken på kanter ner under 12 meter och i frivattnet, men nu låg allt som en matta över 8 meters djup, något som kan dra till sig enorma mängder bottenstående gös. När jag skulle introducera utrustning och fiskemetod sög det till direkt i dropshot spöet, på första utlägget, vilket var ett oväntat men glädjande tecken. Kanske var de sugna trots den låga temperaturen? När kunderna började kasta dröjde det inte mer än två utlägg innan det small på, och så fortsatte det. Gös, på gös, på gös, på gös. Snittvikterna var låga, men de kraftiga huggen på lätt utrustning gör fisket otroligt kul.

Efter ett tag bröt vi för att testa på större pelagisk fisk. Detta visade sig vara betydligt svårare. Märkligt kan tyckas. Varför är inte alla gösar igång? Jag har dock varit med om detta många gånger, att de är igång på botten men inte pelagiskt, och ibland även tvärtom. Under dagen gjorde vi korta försök med spinn och vertikal på pelagisk fisk men de var helt omöjliga. De bottenstående gösarna var dock som besatta och ofta drillades både två och tre fiskar samtidigt. När dagen var slut gissade vi på drygt 25 gösar vardera på 4 man, samt ett gäng gäddor och abborrar. Vilket härligt mängdfiske!

Lämna ett svar