You are currently viewing Laxfiske i Lilla Edet

Laxfiske i Lilla Edet

Jag har bedrivit en hel del spinnfiske efter gös nu under försommaren, främst för att det är så förbaskat kul! Men när kylan kom och gösarna började dra sig ut på djupare vatten vart det en sedvanlig vändning mot lax i Lilla Edet, så kallad betonglax!

Laxen i Göta älv har, som dess artfränder i majoriteten av Sveriges älvar, fått stå på utrotningens brant p.g.a. vattenkraftens utbyggnad under 1900-talet. Mirakulöst nog fångas det relativt mycket vild lax i Lilla Edet, trots att ett mindre antal faktiskt tar sig förbi kraftverket i Lilla Edet de fåtal kvarvarande lekområden nedströms Trollhättan. Vattenfall har en vattendom som säger att de skall sätta 30 – 35 000 smolt årligen (om jag inte missminner mig) trots att älven kan hålla upp emot 90 000 lax. Smolten är enligt rykten dessutom knappt 1-åriga, när de för bästa möjliga överlevnad bör vara 2 år.

Den måttliga utsättningen av tvivelaktig kvalitet tillsammans med en större mängd skarv och säl har i år visat konsekvenser av betydligt färre laxar i älven, trots detta har jag lyckats pilla upp ett par! Spinnare har varit årets mellodi för mig, ett otroligt krävande fiske, både för kropp och knopp, men när laxen väl sitter i andra linänden är alla hundratals kast bortglömda.

Öring!

Lämna ett svar